Mediasivun eli videon tai äänitteen lisääminen Moniviestimeen

Ohje videon tai äänitallenteen lisäämiseksi Moniviestimeen.

Oheisella ohjevideolla näet tiivistelmän siitä, miten Moniviestimeen lisätään uusi video.

 

Moniviestimen toimintamalli

Moniviestimessä sisältöä organisoidaan kansioihin, joiden sisällä voi olla alikansioita. Videoiden lisääminen alkaa luomalla haluttuun kansioon uusi ohjelma, joka nimetään esimerkiksi kyseisen kurssin mukaan. Ohjelmasivun sisään kutakin kurssin luentovideota varten luodaan mediasivu, joka sisältää itse videomateriaalin. Mediasivuja voi olla samassa ohjelmassa niin monta kuin on tarpeen.

Polku kohti videomateriaalin sisältävää mediasivua voisi olla esimerkiksi tällainen:

 • pääkansio: Tiedekunnan nimi
  • alikansio: Laitoksen / oppiaineen nimi
   • ohjelma: Kurssin nimi 
    • mediasivu: Luennon aihe

Ohjelmasivun lisääminen

Siirry valitsemaasi kansioon, johon sinulla on muokkausoikeudet. Jyväskylän yliopiston henkilökunta voi pyytää uusia muokkausoikeuksia HelpJYU:n tukipyyntölomakkeella.

Klikkaa vihreän muokkauspalkin kohtaa "Lisää uusi..." ja valitse pudotusvalikosta "Ohjelma/Program".

Kirjoita vähintään "Nimike" ja "Kuvaus" -ruutuihin sisältöä hyvin kuvaavat tekstiselitteet. Tyypillisesti ohjelmatasolle kirjoitetaan esimerkiksi kurssin nimi ja lyhyt kuvaus sen sisällöstä/aiheesta. Tallenna tiedot klikkaamalla sivun alalaidasta "Save/Tallenna".

Ohjelmasivun lisääminen

Mediasivun lisääminen

Oletetaan että olet ensin lisännyt ohjelman.

Tee näin:

 • Valitse Lisää uusi --> Mediasivu.
 • Vaihtoehtoisesti voit myös painaa vihreää Lisää mediasivu -painiketta

Mediasivun lisääminen 1

 

Kirjoita mediasivulle vähintään nimike ja kuvaus. Voit muuttaa näitä myöhemmin. Tallenna tiedot klikkaamalla Save/Tallenna.

Mediasivun lisääminen 2

 

Seuraavaksi valitaan, minkä video- tai äänitiedoston haluat julkaista. "Choose file (Valitse tiedosto)" -napista avautuu tiedostonselausikkuna, jonka avulla voit valita videon tietokoneeltasi. Mikäli käytät mobiililaitetta, voit valita joko valmiin videon laitteesi galleriasta tai kuvata saman tien uuden videon. Kuvaa Moniviestimessä julkaistavat videot aina vaakamuotoisina, jotta kuva näkyy netissä oikeassa muodossa. Suositeltavin tiedostomuoto on MP4, mutta Moniviestin tukee myös useita muita videomuotoja sekä MP3- ja WAV-äänitiedostoja. HUOM! MacOS:n Safari-selaimella ei ole mahdollista lähettää mediatiedostoja. Käytä jotain vaihtoehtoista selainta (esim. Firefox, Chrome) uusien mediasivujen luomiseen.

Jos haluat rajata videon alusta ja lopusta ylimääräiset "tyhjät" osat pois, valitse kohta "Haluan tehdä videolle rajauksen heti latauksen jälkeen". Katso tarkemmat tiedot tämän ohjesivun Rajaustoiminto-kohdasta.

Kun julkaistava videotiedosto on valittu, klikkaa "Lähetä". Videon siirtäminen verkkoon alkaa.

Mediasivun lisääminen 3

 

Videon siirtämiseen kuluva aika riippuu verkkoyhteytesi nopeudesta. Kun näet "Sivulta voi poistua" -ilmoituksen, video on kokonaisuudessaan siirretty Moniviestimeen ja videon käsittely eli enkoodaus alkaa.

Enkoodauksen eteneminen -näkymässä voit seurata videon valmistumista - tähän vaiheeseen kuluva aika riippuu videosi pituudesta ja vaihtelee yleensä minuutista muutamiin kymmeniin minuutteihin. Videon laatu paranee enkoodauksen edetessä, eli ensimmäisenä tulee näkyville matalampi kuvanlaatu ja myöhemmin parempi. "Näytä" -välilehteä klikkaamalla voit katsoa videon kun se on valmis.

Jos valitsit rajaustoiminnon, niin videosta käsitellään esin vain esikatseluversio, jonka jälkeen valitaan rajauskohdat. Videon laatu paranee sen jälkeen, kun valitset videon alku- ja loppukohdat ja käynnistät rajaustoiminnon.

Mediasivun lisääminen 4

 

Mediasivu on lisäämisen jälkeen oletuksena yksityinen, jolloin se näkyy vain muokkausoikeudet omaavile käyttäjille.

Jotta video tulisi myös kaikkien muiden katsottavaksi, täytyy se julkaista klikkaamalla vihreästä muokkauspalkista Tila --> Julkaise.

Mediasivun lisääminen 5

 

Rajaustoiminto:

Jos valitsit ennen videon lähettämistä käyttöön rajaustoiminnon, voit nyt valita videollesi alku- ja loppukohdat, eli käytännössä leikata videon alusta ja lopusta ylimääräiset "tyhjät" osuudet pois.

Jotta pääsisit nopeasti etsimään oikeat kohdat videota, niin tallenteestasi tulee näkyville ensin vain matalan tarkkuuden esikatseluversio. Näet "Rajaa"-otsikon alla seuraavat valintapainikkeet:

Videon rajaustoiminto

Valitse haluamasi aloitus- ja lopetuskohdat seuraavasti:

Kelaa video toivomaasi aloituskohtaan, pysäytä video ja klikkaa Aseta rajauksen alku.

Sen jälkeen kelaa kohtaan johon haluat videon loppuvan, pysäytä video ja paina: Aseta rajauksen loppu.

Kun olet valinnut aloitus- ja lopetuskohdat, niin klikkaa Käynnistä rajaustoiminto. Selain siirtyy takaisin enkoodaussivulle, jolta voi tarvittaessa poistua - videota käsitellään nyt Moniviestimen palvelimella ja paremmat videolaadut tulevat pian katsottavaksi.

HUOM! Sekä tallenteen alusta että lopusta pitää leikata vähintään sekunnin verran videota pois, jotta rajaus toimii oikein.

 

Lisätietoja katselu- ja muokkausoikeuksista

Julkaistu sisältö näkyy oletuksena kaikille ja löytyy aikanaan myös Googlella ja vastaavilla hakupalveluilla. Yksityinen sisältö näkyy vain erikseen määritellyille katsojille ja muokkausoikeudet omaaville käyttäjille.

Mikäli haluat rajoittaa julkaisemasi videon katselua, voit suojata sen polkuavaimella. Tällöin katsojien ei tarvitse kirjautua Moniviestimeen, mutta heidän täytyy syöttää oikea polkuavain, jotta video tulee näkyville. Polkuavainsuojaus toimii myös upotettaessa videoita muille sivustoille kuten Moodleen. Katso tarkemmat ohjeet "Sisällön suojaaminen polkuavaimella"-sivulta...

Mediasivun Käyttöoikeudet-kohdassa voit jakaa käyttäjäkohtaisia katselu- ja muokkausoikeuksia Haka-kirjautuneille käyttäjille. Oikeuksia voi jakaa myös yksityiseen sisältöön, eli voit esimerkiksi valita, että yksi tietty kirjautunut käyttäjä voi nähdä videosi, vaikka se olisi "Yksityinen"-tilassa. Lisätietoja Käyttöoikeudet ja oikeuksien jakaminen -ohjesivulta...

 

Liitteiden lisääminen mediasivulle

Mediasivulle videoruudun alapuolelle voi lisätä esimerkiksi kuvia, tiedostoja ja linkkejä. Tämä toiminto on kätevä esimerkiksi silloin, kun haluat lisätä luennolla näytetyt esitysmateriaalit katsojien ladattavaksi.

Liitetiedoston lisääminen

Videon aloituskuvan asettaminen

Moniviestimessa voi itse määritellä, mikä kuva näkyy videon aloituskuvana eli esikatselukuvana.

 1. Klikkaa mediasivulla ollessasi "Muokkaa"
 2. Klikkaa "Median lisäasetukset"
 3. Kohdassa "Esikatselukuva medialle" klikkaa "Choose file" ja valitse sopiva kuvatiedosto tietokoneeltasi
 4. Klikkaa "Tallenna"

Videon aloituskuvan valitseminen

Videoiden pakkauksen asetukset ja muita teknisiä tietoja

Moniviestin osaa muuntaa monenlaisia videoformaatteja automaattisesti verkossa esitettävään muotoon, joten normaalisti näitä seuraavia asetuksia ei tarvitse huomioida.

Jos kuitenkin haluat julkaista videot parhaalla mahdollisella laadulla ja välttää videon ylimääräisiä pakkauskertoja, voit tallentaa videon editointiohjelmistostasi suoraan Moniviestimen käyttämään muotoon oheisten asetusten mukaisesti. Tällöin Moniviestin ei enää pakkaa videosi parasta esityslaatua uudelleen, vaan siirtää videotiedoston verkkoon katsottavaksi sellaisenaan.

Videoprofiilien asetukset:

VideoprofiiliPakkausasetukset
Mobiili Video: MP4 (H.264), resolution: 320x240, bitrate: 300 kbps
Audio: AAC, bitrate: 64 kbps, channels: 1 (mono)
SD (360p) Video: MP4 (H.264), resolution: 640x360, bitrate: 720 kbps
Audio: AAC, bitrate: 64 kbps, channels: 1 (mono)
HD (720p) Video: MP4 (H.264), resolution: 1280x720, bitrate: 1700 kbps
Audio: AAC, bitrate: 128 kbps, channels: 2 (stereo)
Full HD (1080p) Video: MP4 (H.264), resolution: 1920x1080, bitrate: 4000 kbps
Audio: AAC, bitrate: 256 kbps, channels: 2 (stereo)

 

Tuetut tiedostopäätteet:

Moniviestin hyväksyy seuraavat tiedostopäätteet: avi, mp4, mpeg, ogv, rm, mov, wmv, mpg, flv, mkv, mts, 3g2, 3gp, asf, asx, divx, xvid, ts, vob, hdmov, m2p, m2t, m4v, ogm, mp3, mpa, aac, wav, ogg, wma, aa3, aif, at3, flac, m4a, ra

Huom! Sallittu tiedostopääte ei takaa sitä että videon koodekki kelpaa enkoodattavaksi - esimerkiksi .avi-tiedostossa voi olla käytössä sellainen video- tai äänikoodekki, jota Moniviestin ei kykene tulkitsemaan. Videoissa suosittelemme käyttämään ensisijaisesti MP4/H.264-videoita ja AAC-ääntä ja äänitallenteissa MP3-äänitiedostoja.