-
Luento #9
-
Tällä luennolla tarkastellaan rahoitusmarkkinoiden merkitystä innovaatiotoiminnalle ja sitä kautta pitkän aikavälin talouskasvulle. Luennolla esitetään kaksi lähestymistapaa, joilla luottorajoitteita voidaan tarkastella. Ne ovat: 1) etukäteisseulonta ja 2) jälkikäteisvalvonta. Mallit kertovat, että yritysten voittoja tai vakavaraisuutta tai rahoitusmarkkinoiden toimintaa koskevat talouspoliittiset ratkaisut vaikuttavat innovaatioihin ja talouskasvuun eri tavalla erilaisissa tilanteissa. Empiirinen analyysi antaa tukea teoriamallien ennusteille.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #10
-
Tällä 10. luennolla esitetään schumpeteriläisen kasvuteorian malli, jolla voidaan selittää kansantalouksien keskuudessa esiintyvää ns. klubi-konvergenssia; kansantalouksien työn tuottavuuden tasoilla on taipumusta konvergoitua, eli lähentyä toisiaan, mutta jotkut maat eivät kuitenkaan näytä pääsevän osalliseksi tästä vaan niiden työn tuottavuuden taso jää jatkuvasti jälkeen globaalista eturintamasta. Malli kertoo, mitkä tekijät selittävät pysyviä työn tuottavuuden tasoeroja maiden välillä.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #3
-
Luennolla 3 esitellään empiirisiä tuottavuuden kasvun analyysiä, joissa on käytetty välineenä yritystason tuottavuushajotelmia. Tarkastellaan muun muassa sitä, miten "luovan tuhon" määrä vaihtelee eri aikoina, eri toimialoilla, eri suhdannetilanteissa ja eri maissa. Mikä merkitys innovaatioilla ja kilpailulla näyttäisi olevan luovaan tuhoon? Lisäksi tarkastellaan sitä, miten yritystason tuottavuusmekanismit vaihtelevat yrityksen elinkaaren aikana.Analyyseillä käytetään lähinnnä "ideaalista", indeksiteoriaan nojautuvaa hajotelmatyyppiä.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento 16: Käyttöjärjestelmiä ja loppukevennys
-
Käytiin läpi käytettyjä ja käyttämättömiä käyttöjärjestelmiä yleisön kanssa keskustellen.Niitä on molempia paljon. Jäi mainitsematta vielä JY Musiikin laitoksen henkilön Assemblerilla 90-luvulla tekemä ihan oma käyttöjärjestelmä, joka on tainnut hävitä historian syövereihin. Lopussa loppukevennyksenä tulkintaa European Lisp Symposiumista 2025. Siellä muuten esiteltiin, kuinka sovitetaan SBCL, Common Lisp -toteutus, Nintendo Switchille. Esitys sisälsi paljon asiaa, jolla on leikkauspintaa kurssimme asioiden kanssa.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
ITKA2030 Käyttöjärjestelmien ja pilvipalveluiden perusteet
/
ITKA2030 vuosi 2025 kevät
-
Luento #5
-
Viidennellä luennolla kerrotaan miten tuottavuuskasvun mikrotason dynamiikka kytkeytyy työmarkkinakirjallisuuden analyysiin työpaikka- ja työntekijävirroista ja miten työpaikkavirrat näyttävät olevan yhteydessä ICT-teknologian murrokseen 1990-luvun jälkipuoliskolla. Luennon lopulla siirrytään tarkastelemaan talouskasvun teorioita.Tavoitteena on löytää teoriakehikko jolla on luontevaa tarkastellatalouspolitiikan kannalta relevantteja kysymyksiä ja joka on tärkeiltä osin sopusoinnussa empiiristen havaintojen kanssa.Tällä luennolla käsitellään lyhyesti kaksi ensimmäistä teoriakehikkoa:Neoklassinen kasvuteoria jaAK-malliNäiden mallien vahvuudet ja heikkoudet esitellään lyhyesti
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #4
-
Tällä neljännellä luennolla esitellään, miten yritystason tuottavuushajotelmia on käytetty numeeristen mallien kalibroinnissa. Luennolla myös kerrotaan, miksi tällaisia kalibroituja numeerisia malleja tarvitaan erilaisten talouspolitiikkatoimien vaikutusten arvioinnissa.Luennolla esitellään kurssin kirjallisuuspakettiin kuuluva seuraava artikkeli, joka on syytä lukea niin, että ymmärtää tutkimuksen lähestymistavan, keskeiset tulokset sekä tulosten selitykset.Acemoglu, D., Akcigit, U., Alp, H., Bloom, N., & Kerr, W. (2018). Innovation, reallocation, and growth. American Economic Review, 108(11), 3450-91.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #11
-
Luonnolla 11 tarkastellaan instituutioiden ja talouspolitiikkastrategian vaikutusta talouden kasvuun. Esitellään malli, jolla voidaan tarkastella sitä, millainen strategia on talouskasvulle optimaalinen talouden kyseisessä kehitysvaiheessa. Mallin lähtökohtana on, että yritysten omistajat noudattavat sitä strategiaa, joka on kulloinkin kyseisen yrityksen kannattavuuden kannalta optimaalinen. Agency-ongelmien ja ulkoisvaikutusten vuoksi yritysten valitsemat strategiat eivät ole kuitenkaan välttämättä koko kansantalouden näkökulmasta optimaalisia. Pahimmillaan yritykset jämähtävät noudattamaan sellaista vanhaan kokemukseen nojautuvaa strategiaan joka johtaa koko kansantalouden lopulliseen stagnaatioon.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #6
-
Kuudennella luennolla käsitellään 1. polven endogeenista innovaatioperusteista kasvumallia. Siinä talouskasvun lähteenä ovat innovaattorit, jotka pyrkivät kehittämään uudenlaisen välituotteen. Onnistuessaan heillä on yksinoikeus kyseisen välituotteen valmistamiseen, mikä tarjoaa niille monopoliaseman ja mahdollisuuden saada voittoja. Tällaisten voittojen mahdollisuus kannustaa yrityksiä panostamaan tutkimus- ja kehitystoimintaan (t&k). Mitä suuremmat voitot ovat luvassa, sitä suuremmat kannustimet yrittäjillä on panostaa t&k:hon. Ja mitä enemmän t&k:hon panostetaan, sitä enemmän taloudessa syntyy innovaatioita ja sitä nopeampaa on talouden pitkän aikavälin talouskasvu.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #12
-
Viimeisellä, 12. luennolla laajennetaan schumpeteriläistä kehikkoa niin, että sen avulla voidaan paremmin tarkastella kilpailun vaikutusta innovaatioihin erilaisissa tilanteissa. Aikaisemmissa malleissa on tapahtunut "ohittelua" (leapfrogging) joka nyt korvataan portaittaisella teknologisella kehityksellä, jossa markkinoilla toimii samaan aikaan yhtä useampi yritys, jotka ovat keskenään "kamppailutilantenteessa". Mallissa esiintyy yrityksiä jotka voivat olla teknologisesti "rinnaikkain" tai "peräkkäin" ja tämä vaikuttaa niiden innovaatiokannusteisiin. Mallin avulla on luontevaa analysoida mitä vaikutuksia innovaatioihin on, markkinoina vapautetaan ulkomaalaiselle kilpailulle tai kevennetään yritysten voittojen verotusta, tai kun niitä tehdään yhtä aikaa.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022
-
Luento #7
-
Tällä 7. luennolla esitellään innovaatioiden laatua korostavan schumpeteriläisen kasvuteorian perusmalli. Käydään läpi mallin perusrakenne ja idea. Kerrotaan mitä etuja tällä teoriakehikolla on verrattuna neoklassiseen kasvuteoriaan, AK-malliin sekä tuotevalikoimamalliin.Lopuksi kerrotaan perusmallin puutteet ja rajoitukset. Niitä ovat:Säästäminen ja pääomakannan kumuloituminen on sivuutettu.Se ei sovellu kansantalouksien konvergenssikehityksen selittämiseen eikä elintasoerojen ja konvergenssiin vaikuttavien tekijöiden erittelyynMyös tuotemarkkinakilpailun merkityksen analyysi on perusmallissa puutteellista. Perusmallin mukaan kilpailulla on kaikissa tilanteissa negatiivinen vaikutus talouskasvuun, mikä on hämmentävä tulos kilpailupolitiikan arvioinnin kannalta eikä näyttäisi vastaavan empiirisiä havaintoja.Myöhemmillä luennoilla schumpeteriläistä kasvuteoriaa täydennetään siten, että edellä mainittuja kysymyksiä voidaan ottaa huomioon ja analysoida.
Located in
Ohjelmat
/
…
/
Taloustiede
/
KTTS2140 - Kevät 2022